واردات بخشی از نهاده های موردنیاز برای دامداری ها با دلار ۴۲۰۰ تومانی و بخش دیگری با قیمت آزاد باعث شگفتی کارشناسان از روش مدیریت اقتصاد کشور شده است.
امید گیلان پور معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت که امسال تاکنون سه میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار ارز برای واردات نهادههای دامی در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
این مقام مسئول برای توجیه تناقض واردات نهاده دامی با قیمت ۳ سال پیش(وادرات با دلار ۴۲۰۰ تومانی) و رکوردشکنی های پیاپی قیمتی کالاهایی که مشمول دریافت ارز ترجیحی هستند ازجمله شیر، افزود، کمتر از سی و چند درصد هزینه خوراک دام برای تولید شیر به نهادههای با ارز ۴۲۰۰ تومانی مربوط است و بقیه با نهادههای دیگر تأمین میشود.
یعنی چه؟
یعنی سی و چند درصد نهاده های دامی برای تولید شیر با قیمت دلار ۴۲۰۰ و مابقی با قیمت آزاد داده می شود و در نهایت از گاوداری های شیرده انتظار داریم بتوانند قیمت ترکیبی تولید خود را محاسبه کرده و در بازار اعمال کنند! برای انجام چنین محاسباتی احتمالا باید هر گاوداری شیری یک اقتصاددان برنده جایزه نوبل اقتصاد را استخدام کند!
به عبار ساده تر، محتوای آخور گاوداری هم با روش چندنرخی پر می شود و نتیجه قطعی این است که شیر تولیدی با قیمت گرانترین نهاده دامی موجود در بازار قیمت می خورد زیرا گرانترین نهاده دامی موجود در بازار قیمت را تعیین می کند.
تکلیف آن ۳ میلییارد و ۲۵۰ میلیون دلار چه می شود؟ این رقم سنگین ۸۰ هزار میلیارد تومانی هم به عنوان رانت به عده ای از نزدیکان قدرت تقدیم شده است و تاثیری در کاهش قیمت شیر ندارد. البته می تواند تاثیر معکوس داشته و باعث افزایش قیمت شیر شود چون گیرندگان اندک و غیررقابتی دلار ۴۲۰۰ تومانی؛ منفعت مستقیم در گران ماندن کالاهای مشمول دارند.
پایان/
ثبت دیدگاه