چهارشنبه, ۹ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 30 October , 2024 ساعت ×
بازیگران رقابت ۱۴۰۰ و بحث داغ «وحدت» در اردوی هر دو جناح
08 اسفند 1399 - 11:34
شناسه : 11497
7

اصلاح‌طلبان و اصولگرایان به‌آرامی مشغول ایجاد تشکل جهت ورود جدی‌تر به عرصه انتخابات با تکیه بر اجماع هستند. در این بین حداقل در تشکیل نهاد مورد وفاق، اصلاح‌طلبان جلوتر از اصولگرایان حرکت می‌کنند. روز چهارشنبه ۶ اسفندماه دومین نشست نهاد اجماع ساز اصلاح‌طلبان (جبهه اصلاح‌طلبان ایران) برگزار و اعضای هیئت‌رئیسه دائم جبهه مشخص شد. بر […]

ارسال توسط :

اصلاح‌طلبان و اصولگرایان به‌آرامی مشغول ایجاد تشکل جهت ورود جدی‌تر به عرصه انتخابات با تکیه بر اجماع هستند. در این بین حداقل در تشکیل نهاد مورد وفاق، اصلاح‌طلبان جلوتر از اصولگرایان حرکت می‌کنند.

روز چهارشنبه ۶ اسفندماه دومین نشست نهاد اجماع ساز اصلاح‌طلبان (جبهه اصلاح‌طلبان ایران) برگزار و اعضای هیئت‌رئیسه دائم جبهه مشخص شد. بر این اساس بهزاد نبوی بر اساس اتفاق آرا رئیس نهاد اجماع ساز اصلاح‌طلبان (ناسا) شد.

 

حسین مرعشی از حزب کارگزاران و حسین کمالی از حزب اسلامی کار به‌عنوان نائب رئیس اول و دوم و آذر منصوری از حزب اتحاد ملت ایران به‌عنوان سخنگو انتخاب شدند. نخستین جلسه نهاد اجماع ساز اصلاح‌طلبان روز یکشنبه ۲۶ بهمن در حسینیه جماران برگزارشده بود که در آن جلسه نیز بهزاد نبوی ریاست سنی نشست را بر عهده داشت.

 

سازوکار جدید اصلاح‌طلبان جایگزین شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان به ریاست محمدرضا عارف شده که در انتخابات گذشته در سال‌های ۹۴، ۹۶ و ۹۸ مسئولیت هدایت اصلاح‌طلبان را بر عهده داشت. احتمالاً تا چند هفته آینده مشخص خواه شد که این تغییر و تحولات در جبهه اصلاح‌طلبان به‌منزله عبور آن‌ها از عارف و مخالفت با حضور وی در انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود یا خیر. در حال حاضر که با اطمینان باید گفت وضعیت عارف آن‌چنان‌که بایدوشاید مطلوب نیست و احتمالاً با چالش جدی در راه انتخاب به‌عنوان گزینه نهایی اصلاح‌طلبان مواجه شود.

 

البته در جبهه اصلاح‌طلبان علاوه بر عارف اسامی افرادی مانند سید حسن خمینی، اسحاق جهانگیری، محسن هاشمی، محمدجواد ظریف، بیژن زنگنه، بی‌طرف، عبدالناصر همتی، اردکانیان، صادق خرازی، محمدرضا ظفرقندی و … نیز مطرح‌شده است.

 

بین اصلاح‌طلبان درباره این‌که فردی کاملاً اصلاح‌طلب انتخاب شود یا اینکه مانند ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶، فردی میانه‌رو و اعتدالی انتخاب کنند اختلاف وجود دارد. مهم‌ترین گزینه نیز علی لاریجانی است که اگرچه در حال حاضر اظهارنظری دراین‌باره نداشته اما نمایندگان ادوار مجلس کم موضع‌گیری نداشته‌اند. شاید رئیس سیاستمدار مجالس گذشته مشغول ارزیابی و سبک و سنگین کردن شرایط برای ورود یا عدم ورود به عرصه انتخابات است.

 

البته یکی دیگر از چالش‌های اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش رو پاسخ دادن به کارنامه ضعیف دولت روحانی به‌عنوان حامیان اصلی آن خواهد بود.

 

چند روز قبل نیز بحث دیگری بین رسانه‌ها مطرح‌شده بود که یکی از چالش‌های اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری، صف کاندیداهای اصلاح‌طلبی است که به لحاظ نفوذ سیاسی و حزبی مؤثر هستند ولی در افکار عمومی ناشناخته یا از اقبال کم برخوردار هستند. از جمله این افراد می‌توان به محمدجواد حق‌شناس، محمدعلی افشانی، الیاس حضرتی، مصطفی کواکبیان، رهامی و… اشاره داشت.

 

اصولگرایان نیز تلاش‌های انتخاباتی خود را در قالب دو تشکل شورای ائتلاف و شورای وحدت آغاز کرده‌اند. به این دو مجموعه می‌باید به جبهه پایداری نیز اشاره داشت. به نظر می‌رسد تا همین جای کار نیز اختلافات فراوانی بین این سه مجموعه ظهور و بروز کرده است.

 

علیرضا زاکانی، ۵ اسفندماه در نخستین همایش سراسری دبیران استانی جبهه تحول خواهان انقلابی با بیان اینکه البته جریان دیگری در مقابل جریان شورای ائتلاف تشکیل‌شده که ظاهراً داعیه وحدت دارد اما آنچه فهم می‌شود این است که قرار است لاریجانی به‌عنوان انتخاب نهایی از این جریان بیرون بیاید، اظهار کرد: در ائتلاف اساس بر این است که از فردگرایی عبور کنیم و به همین خاطر توصیه می‌کنم از تشکیل کلونی در اطراف نامزدها خودداری کنیم چراکه در صحنه رقابت دچار مشکل خواهیم شد.

 

در مقابل محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین و رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری در گفتگو با تسنیم با اشاره به مذاکرات میان شورای ائتلاف و شورای وحدت گفته است: برخی دوستان متأسفانه بعضی جاها گفتند که جامعه روحانیت می‌خواهد فلانی را از خم رنگرزی درآورند. درحالی‌که ما گفتیم ولله بالله ما کسی را برای انتخابات در نظر نداریم. البته اگر آقای رئیسی به هر دلیلی برای حضور در رقابت‌ها قانع شود، در این صورت فکر می‌کنم خیلی از این اختلافات جمع می‌شود چرا که ایشان هم در پیمایش‌های میدانی و نظرسنجی‌ها از دیگر کاندیدای احتمالی جلوتر است و هم پشتوانه ۱۶ میلیونی از انتخابات ۹۶ را در سبد رأی خود دارد.

 

به نظر می‌رسد در جبهه اصولگرایان شکاف و انشقاق بیشتری نسبت به اصلاح‌طلبان حاکم باشد. به‌عبارتی‌دیگر حداقل به لحاظ سازوکار اصلاح‌طلبان جلوتر از اصولگرایان حرکت می‌کنند.

 

در هفته‌های اخیر نیز نام‌های فراوانی در رسانه‌های اصولگرا مطرح‌شده که از آن جمله می‌توان به ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف، رستم قاسمی، سعید جلیلی، فتاح، محسن رضایی، عزت‌الله ضرغامی، قاضی‌زاده هاشمی، نیکزاد، حمیدرضا حاج بابایی و … اشاره داشت. البته برخی از این افراد حضور در انتخابات ریاست‌جمهور به‌عنوان نامزد را تائید نکرده‌اند اما دیگران تلاش دارند آن‌ها را به صحنه بیاورند.

 

با این شرایط باید مشاهده کرد در نهایت آیا تشتت اصولگرایان در ایجاد یک سازوکار مورد اجماع به تعدد آن‌ها در نامزدها منجر خواهد شد یا خیر.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.