چهارشنبه, ۹ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 30 October , 2024 ساعت ×
سوله دوکَل نگین شمالغرب کشور در بخش سیلوانا
30 اردیبهشت 1398 - 12:15
شناسه : 7392
36

  آبشار سوله دوکل یکی از چشم‌اندازهای طبیعی و زیبا در ارومیه است که جلوه خاصی به بخش سیلوانا داده و فرصت‌هایی اعم از گردشگری و تأمین درآمد در سایه این آبشار به وجود آمده است. آبشار یکی از پدیده‌های زمین‌شناسی است که در اثر آن آب یک رودخانه از مکانی مرتفع با سرعت زیاد […]

ارسال توسط :

 

آبشار سوله دوکل یکی از چشم‌اندازهای طبیعی و زیبا در ارومیه است که جلوه خاصی به بخش سیلوانا داده و فرصت‌هایی اعم از گردشگری و تأمین درآمد در سایه این آبشار به وجود آمده است.

آبشار یکی از پدیده‌های زمین‌شناسی است که در اثر آن آب یک رودخانه از مکانی مرتفع با سرعت زیاد به پایین یک دره یا دامنه ریخته و چشم انداز زیبا و دلپذیرى را به وجود مى آورد.

نزدیک به۴۰۰ آبشار در کشور وجود دارد و خوشبختانه آذربایجان غربی نیز از این موهبت الهى بى بهره نیست و از آبشارهای زیبایی چون شلماش سردشت، سوله دوکل، شملکان، سلوک و مارمیشوى ارومیه، عرب دیزج و قلعه جوق ماکو، قینرجه تکاب، قیزیل چیر(بدلان) خوی و دره خورخوره سلماس برخوردار است.

آبشار سوله دوکل مرتفع ترین آبشار آذربایجان غربى

آبشار سوله دوکل،، با ارتفاع ۳۴۸۷ متر مرتفع‌ترین آبشار آذربایجان غربی شناخته شده است، این آبشار در روستای ییلاقی سوله دوکل از توابع بخش سیلوانای ارومیه، منطقه مرزی زیوه مرگور، حدود ۵۰ کیلومتری غرب ارومیه و در محل تلاقی مرزهای ایران، ترکیه و عراق و بین دو قله‌ بز سینا و دالامپر قرار دارد از ارتفاعات اطراف روستا سرازیر می‌شود این آبشار یکی از سرشاخه‌های رودخانه‌ی باراندوزچای است.

پیرامون این آبشار را در بهار و تابستان گیاهان و گل‌های رنگارنگ طبیعی زیادی فرا می‌گیرد و زیبایی منحصر به فردی به آن می‌بخشد، این آبشار همچنین به محل پرواز عقاب‌ها شهره دارد، این آبشار به آبشار گنجنامه در همدان ایران خیلی شباهت دارد و در طول سال همیشه پر آب می‌باشد و به آن آبشار مه آلود نیز گفته می‌شود.

ظرفیت گردشگری بخش سیلوانا زمینه ساز درآمد ساکنین این منطقه

برخورداری از اکوتوریست قدرتمند، قرارگیری در بین ۲۰ منطقه برتر دنیا از لحاظ اکسیژن خالص موجود در هوا، بهترین مکان برای اخترشناسی، وجود پتانسیل‌های ورزش هوایی مانند پاراگلایدر و بیشینه فرهنگی، از ظرفیت‌های بالقوه منطقه سیلوانا برای جذب گردشگر است، یکی از فاکتورهای اصلی گردشگری این منطقه کوه دالامپر و آبشار سوله دکل است که در زمینه گردشگری و تامین درآمد بومیان منطقه نقش بسیار مهمی دارد.

این منطقه از جمله مناطق مستعد و نمونه گردشگری استان محسوب می‌شود، در روزهایی که مردم فارغ از کسب و کار و امرار معاش‌اند ، به ویژه روزهای گرم تابستان گردشگران زیادی از گرمای طاقت فرسا به خنکی این منطقه پناه می‌برند و برای ساعاتی روزمرگی و یکنواختی و مشکلات زندگیو گرانی دلار از یادشان می‌رود، سوله دوکل در زبان کردی به معنی آبشار دود است. شاید برخورد شدید ومحکم آب و صخره‌های آبشار علت انتخاب این اسم است، سرازیر شدن آب از این ارتفاع باعث ایجاد هاله‌ای از دود شده و صدای ترسناکی را تولید می‌کند، اما این صدای مهیب و ترسناک هیچ از ارزش این آبشار کم نمی‌کند و سوله دوکل همواره گردشگران و دوستداران طبیعت را به دامن طبیعت می‌کشاند.

با وجود اینکه آبشار سوله دوکل در منطقه‌ای مرزی قرار دارد اما از لحاظ امنیتی بسیار کم خطر است و هیچ‌گونه مشکل امنیتی و نظامی گردشگران آبشار سوله دوکل را تهدید نمی‌کند، نگرانی که وجود دارد نبود حفاظ مناسب در نزدیکی دره‌های اطراف آبشار است، آمار غرق شدگان در این آبشار به انگشتان یک دست نمی‌رسد اما اگر نرده‌ی حفاظ مناسبی در اطراف این آبشار وجود داشته باشد هیچ خانواده‌ای از طبیعت دلسرد نمی‌شود و این امر همت مسئولین را می‌طلبد.

طبیعت بر برق غلبه کرد!

سال ۹۲ بود که به دستور وزارت نیرو قرار بود تا نیروگاه برق آبی در این منطقه ایجاد شود اما این تصمیم پرسروصدا از جهات مختلف با مخالفت روبه رو شد، پافشاری های بومیان منطقه، حمایت دوستداران محیط زیست از جمله رضا کیانیان بازیگر وسفیرمحیط زیست کشورمان مانع تحقق این پروسه شد در نهایت سال ۹۵ حمید چیت چیان وزیر وقت نیرو با اعلام توقف این پروسه به تمام زمزمه ها پایان داد.
اگر می خواهید از این منطقه زیبا دیدن کنید باید مسیرهای بند و سدشهرچایی ،سه راهی راژان، دیزج مرگور،گسیان و روستای کوله‌بهی و و روستای سوله دوکل را طی کنید.

 

انتهاى پیام // راضیه محمودپور

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.