چهارشنبه, ۹ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 30 October , 2024 ساعت ×
کرونا و چالش آمریکا در کردستان عراق
29 تیر 1399 - 11:03
شناسه : 9752
40
اختصاصی سیلوانا نیوز

چین از ماه مارس امسال چندین محموله پزشکی شامل وسائل حفاظتی در برابر این بیماری و کیت های تشخیصی به اقلیم کردستان عراق ارسال کرده است. همه گیری بیماری کرونا فرصتی برای چین فراهم کرده است تا از طریق کمک های پزشکی، روابط خود را با اقلیم کردستان عراق مملو از نفت و گاز تقویت […]

ارسال توسط : نویسنده : امین قاسمیان منبع : الجزیره انگلیسی

چین از ماه مارس امسال چندین محموله پزشکی شامل وسائل حفاظتی در برابر این بیماری و کیت های تشخیصی به اقلیم کردستان عراق ارسال کرده است.

همه گیری بیماری کرونا فرصتی برای چین فراهم کرده است تا از طریق کمک های پزشکی، روابط خود را با اقلیم کردستان عراق مملو از نفت و گاز تقویت کند. دولت چین در ماه مارس ۲۰۰۰۰۰ ماسک محافظتی برای جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری کرونا به اقلیم کردستان عراق ارسال کرده است.

دولت چنین در هفته های بعد هم چندین محموله پزشکی شامل انواع تجهیزات محافظ شخصی در برابر این بیماری، لوازم پزشکی و کیت های تشخیص بیماری به اقلیم کردستان عراق ارسال کرد.

تبلیغات زیادی درباره ارسال این کمک ها صورت گرفت و به صورت گسترده درباره آن تبلیغ شد. برای مثال، نی روچی، سر کنسول چین در اقلیم کردستان و سامان برزنجی وزیر بهداشت اقلیم کردستان، در ۲۰ مارس  درباره رسیدن کمک پزشکی چین به این منطقه کنفرانس مطبوعاتی یک ساعته برگزار کردند.

روچی که در کنار هواپیماهای حامل کمک های پزشکی چین به اقلیم کردستان در فرودگاه اربیل صحبت می کرد گفت: « چین می خواهد دوست اقلیم کردستان در روزهای سخت باشد». سرکنسول چین در اقلیم کردستان، همچنین در اوج شیوع کرونا در شبکه های محلی تلویزیونی در اقلیم کردستان ظاهر شد و به مردم اقلیم کردستان درباره چگونگی محافظت از خود در برابر این ویروس سخن گفت.

چین همچنین یک تیم پزشکی برای کمک به اقلیم کردتسان به این منطقه اعزام کرد.  دکترهای چینی در طول سفر چهارروزه خود به اقلیم کردستان، از بیمارستان های این منطقه بازدید کردند و پانل هایی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات خود در مبارزه با کرونا با همکاران کرد خود برگزار کردند.

شرکت های چینی نیز برای کمک به اقلیم کردستان در مبارزه با کویید ۱۹ دست به کار شدند. شرکت نفتی چینی اچ بی پی که در زمینه توسعه منابع گازی و نفتی فعالیت می کند، ۳۰۰۰۰ ماسک و ۵۴۰۰ کیت تشخیص بیماری کویید ۱۹ به اقلیم کردستان اهدا کرد.

علیرغم نفوذ گسترده ایده های سیاسی مائو، بنیانگذار چین کمونیست بر جنبش های کردی، ارتباطات این کشور با اقلیم کردستان سابقه ای طولانی ندارد.

چین فقط از زمان سقوط صدام حسن در سال ۲۰۰۳ اقدام به آغاز روابط سیاسی و تجاری واقعی با کردهای عراق کرده است.

جلال طالبانی، رهبر فقید حزب کردی اتحادیه میهنی کردستان که بعدا رییس جمهور عراق شد، در سال ۲۰۰۳ سفری غیررسمی به چین انجام داد. به دنبال آن، هیئت هایی از حزب اتحادیه میهنی و حزب دموکرات کردستان عراق هم به چین سفر کردند. مقامات چینی هم متقابلا بازدیدهایی از اقلیم کردستان انجام دادند.

در دسامبر ۲۰۱۴ که داعش اوج نفوذ خود را در عراق داشت چین با دایر کردن کنسولگری خود در اربیل،  حمایت خود را از اقلیم کردستان و کردها نشان داد. چنین هیئت های خود را در چنان وضعیت خطرناکی به اقلیم کردستان فرستاد زیرا بر این باور بود دستاوردهای اقتصادی که بعدا نصیب آن می شد ارزش این ریسک کردن را داشت. اقلیم کردستان عراق در آن زمان کرکوک غنی از نفت را کنترل کرده و و میدان های نفتی آن را به خط لوله ای که به تازگی احداث کرده بود، متصل کرده و تولید نفت را به روزانه ۴۰۰۰۰۰ بشکه افزایش داده بود.

چین سال گذشته آشکارا تلاش های خود را برای تقویت روابط خود با اقلیم کردستان افزایش داد.

لی ژون، از مقامات کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، در آوریل ۲۰۱۹ به اربیل سفر کرد و از نچیروان بارزانی، رییس اقلیم کردستان هم برای سفر به چین دعوت کرد. لی به نچیروان بارزانی گفت که « شی جیپینگ، رییس جمهور چین به نقش مهمی که اقلیم کردستان در مبارزه با تروریسم و شکست داعش داشته اذعان می کند.»

چند ماه بعد، روچی، سرکنسول چین در اقلیم کردستان در ماه آگوست، از صفحه رسمی کنسولگری چین در فیس بوک رونمایی کرد. روچی در این پیام به زبان کردی، گفت که دولت چین با اشاره به این که روابط کردها با چین به دوران رونق جاده ابریشم باز می گردد، بر علاقه مندی کشورش برای تقویت رابطه با اقلیم کردستان تاکید می کند.

هیئتی از مرکز توسعه سیاسی چاوی کرد- که مرکزی غیردولتی در زمینه مطالعه سیاسی کردهاست-  به دعوت دولت چین و  تقویت رابطه میان اقلیم کردستان- چین به این کشور سفر کرد. این مرکز، در همان ماه کتاب دو جلدی حکمرانی چین که نوشته رییس جمهور چین است را منتشر کرد. وی در این کتاب ایده های خود را در مورد حکمرانی، توسعه اقتصادی و رهبری توضیح می دهد.

در ماه اکتبر هم بخش زبان چین در دانشاه صلاح الدین  دایر شد و در ماه نوامبر، مرکز فرهنگی-تجاری چین برای اولین بار، در این منطقه دایر شد.

با وجود این تلاشها، رابطه چین با اقلیم کردستان تا همین اواخر صوری و محدود بوده است. با این حال، شیوع بیماری کویید ۱۹ در نهایت فرصت لازم را برای چین فراهم کرد تا رابطه خود را با کردها و اقلیم کردستان تقویت و توسعه دهد و به عنوان یک شریک قدرتمند و استراتژیک که می تواند در زمان تنگنا کمک شایانی کند، خود را نشان دهد.

در واقع، تصویر و اهمیت پکن در دوره بحران کرونا،به طور چشم گیری در اقلیم کردستان تقویت شده است. کردها که قبلا به چین به عنوان یک ابرقدرت که کلاهای ارزان اما بی کیفیت صادر می کند، نگاه می کردند، اکنون پکن را به عنوان یک قدرت جهانی می بینند که که می تواند حمایت های زیرساختی و اقتصادی فراوانی از اقلیم کردستان کند. علاوه بر آن، اکنون کردها بیشتر و بیشتر، چین را به عنوان یک عامل تاثیرگذار و  قدرتمند در صحنه سیاسی خاورمیانه تایید می کنند که می تواند روی تقویت وجهه بین المللی اقلیم کردستان تاثیر بگذارد.

چین می تواند دستاوردهای زیادی از تقویت روابط خود با اقلیم کردستان داشته باشد. اگر پکن در تبدیل شدن به بازیگر برجسته در اقلیم کردستان موفق شود، نه تنها می تواند دستاوردهای تجاری زیادی داشته باشد بلکه می تواند از این امر به عنوان اهرمی علیه ترکیه استفاده کند.

ترکیه در سال های اخیر به یک پناهگاه برای سازمان ها و ان اجی اوهایی تبدیل شده است که برای رهایی اقلیت ترک تبار اویغورهای چین تلاش می کنند. دولت ترکیه همچنین از سازمان های بین المللی و کشورها خواسته است چین را به خاطر نقض حقوق بشر علیه اویغورها و دیگر اقلیت های این کشور تحریم کنند.

چین می تواند از افزایش نفوذ خود در اقلیم کردستان و از طریق ارتباط با سازمان ها و گروه هایی که از حقوق کردهای ترکیه دفاع می کنند، ترکیه را ساکت کند. اگرچه هنوز همکاری گسترده ای وجود ندارد اما سرمایه گذاری پکن در تقویت ارتباطات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کردها می تواند در درازمدت نتیجه خوبی به همراه داشته باشد.

تحرک سریع چین در اقلیم کردستان می تواند فرصتی برای کردها تلقی شود اما این مسئله می تواند به مشکلی برای واشنگتن نیز تبدیل شود.

ایالات متحده آمریکا از سال ۱۹۹۱، حامی اصلی مالی، امنیتی، نظامی و سیاسی کردهای عراق بوده است با این حال، تحولات اخیر به رابطه میان کردهای عراق و ایالات متحده آمریکا صدمه زده است.

کردهای عراق در سال ۲۰۱۷  به طور گسترده ای به رفراندوم استقلال رای مثبت دادند اما دولت عراق که آن را مغایر با قانون اساسی عراق می دانست آن را رد کرد. و دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا از حمایت از کردهای عراق خودداری کرد.

به دنبال آن، نیروهای عراقی کردها را از کرکوک بیرون کردند. دوسال بعد هم، دونالد ترامپ، کردهای سوریه را که موجودیت آنها به خطر افتاده بود ناامید کرد. همه اینها کردها را وادار کرد که  آمریکا را هرچه بیشتر به چشم یک متحد غیرقابل اعتماد ببینند و به دنبال کسب حمایت از جاهای دیگر باشند.

امروزه، به نظر می رسد که چین روی افول محبوبیت آمریکا در اقلیم کردستان عراق سرمایه گذاری می کند. در نهایت، استراتژی چندجانبه پکن که خود را در تقویت فزاینده همکاریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با اقلیم کردستان نشان داده، می تواند به این کشور اجازه دهد نقش قدرت اول را در منطقه ایفا کند.

اقلیم کردستان عراق تا امروز یکی از موفقت ترین پروژه های کیان سازی آمریکا علیرغم شکست ها و مشکلاتش در عراق بوده است. علاوه بر آن، اقلیم کردستان عراق با داشتن منابع انسانی و طبیعی فراوان اهمیت فراوانی برای آمریکا و متحدان این کشور دارد. واشنگتن که با چین بر سر مسائل فراوانی سر جنگ دارد نمی تواند اقلیم کردستان را دو دستی تقدیم پکن کند.

اما بحران کرونا  به چین اجازه داده است فرصت مناسبی برای ورود به اقلیم کردستان فراهم کند و وهمین فرصت را هم در اختیار آمریکا قرار می دهد.

اقلیم کردستان عراق همچنان به حمایت های مالی و پزشکی زیادی برای مدیریت نیازهای پزشکی فوری کنونی نیاز دارد. اقلیم کردستان عراق به دلیل کاهش قیمت نفت و تصمیم بغداد به قطع سهم بودجه کردها در وضعیت سختی به سر می برد.

واشنگتن با ارسال کمک های پزشکی و کمک به اربیل و بغداد در رسیدن به توافق مالی، می تواند وجهه خود را نزد کردهای عراق بهبود بخشد.

امروز شاید واشنگتن به این فکر کند که اقلیم کردستان عراق دیگر یکی از اولویت های آمریکا نیست. اما اگر آمریکا اقدامات موثری برای اطمینان دادن به کردها انجام ندهد چین می تواند جای آمریکا را به عنوان نافع اصلی و تصمیم گیرنده در منطقه بگیرد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.