تصمیم دولت بایدن برای ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین به بهانه دفاع در برابر حملات روسیه با مخالفتهای گستردهای در سطح بینالملل مواجه شد و اکثریت کشورها متفق القول آن را اقدامی غیر اخلاقی و انسانی و خلاف حقوق بشر عنوان کردند.
علی رغم این که بیش از ۱۰۰ کشور توافق کرده و پیمانی را امضا کردند که براساس آن ساخت، استفاده، انبار و یا فروش بمبهای خوشهای ممنوع است اما اخیرا شاهد هستیم که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا دستور ارسال بمبهای خوشهای جهت دفاع اوکراین در برابر روسیه را صادر میکند که این کار خلاف حقوق بشر و قواعد بینالمللی است و استفاده از آن نوعی جنایت علیه بشریت میباشد.
اقدام واشنگتن در صدور بمبهای خوشهای به کییف در داخل و خارج این کشور با مخالفتهای بسیاری مواجه شد تا جایی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا نیز در واکنش به این اقدام هشدار داد که ارسال بمبهای خوشهای پای آمریکا را بیش از پیش به سمت جنگ جهانی سوم باز میکند.
پس از اینکه کاخ سفید رسما اعلام کرد که با تحویل بمبهای خوشهای به اوکراین موافقت کرده است، وزارت خارجه روسیه در اولین واکنش خود نسبت به این تصمیم اعلام کرد که انتقال مهمات خوشهای به کییف حکایت از استیصال، ناتوانی و شکست ضد حمله اوکراین دارد.
روسیه: انتقال مهمات خوشهای به کییف حکایت از استیصال، ناتوانی و شکست ضد حمله اوکراین داردهمچنین روسیه تاکید کرد واشنگتن میداند که وعدههای کی یف برای استفاده مسئولانه از بمبهای خوشهای فاقد ارزش است و ارسال مهمات خوشهای به اوکراین به هیچ وجه بر روند عملیات نظامی ویژه تاثیری نخواهد داشت.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز در اظهاراتی با بیان اینکه روسیه دارای ذخایر کافی از انواع مهمات خوشهای است، گفت: روسیه هنوز نیازی به استفاده از مهمات خوشهای ندارد، اما اگر این مهمات علیه کشورش استفاده شود، این حق را دارد که اقدامات متقابل انجام دهد.
ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس که کشورش کنوانسیون ممنوعیت استفاده از این نوع تسلیحات را امضا کرده، با اعلام مخالفت در ارسال بمب خوشهای به اوکراین ابراز داشت: ما به انجام وظیفه خود برای حمایت از اوکراین در برابر تهاجم غیرقانونی و بیمحابای روسیه ادامه خواهیم داد، اما این کار را با تامین تانک و اخیرا با تسلیحات دوربرد انجام دادهایم و امیدوارم همه کشورها بتوانند به حمایت از اوکراین ادامه دهند.
مهمات خوشهای سلاحهای خطرناکی هستند که در زمان جنگ جهانی دوم و پس از آن در برخی از جنگها و توسط کشورهایی مانند آمریکا مورد استفاده قرار گرفت در حالی که استفاده از این نوع سلاحهای غیر متعارف علاوه بر داشتن خطا در به کار گیری آن، خطرات بسیار زیادی را هم در زمان استفاده و هم تا دههها برای غیرنظامیان بر جای گذاشته و انسانها را با بیماری و یا معلولیتهایی مواجه میکند.
موج این مخالفتها با تصمیم واشنگتن تنها به کشورهای اروپایی از قبیل انگلیس، آلمان و … محدود نشد، کره شمالی هم به این تصمیم واکنش نشان داد و آن را اقدام جنایتکارانه و خطرناک توصیف کرد و از واشنگتن خواست فوراً عقبنشینی کند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه نیز در واکنش به این تصمیم آمریکا به منظور ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین اظهار داشت: این اقدام گویای عزم واشنگتن در استمرار و پیچیدهتر کردن جنگ اوکراین است و نمونهای دیگر از اقدامات بیثبات کننده آمریکا و نیز صادرات تسلیحاتی است که بدون تبعیض به کشتار و ویرانی بیشتر کمک میکند. ایالات متحده تصمیم گرفته مهمات خوشهای به اوکراین بفرستد تا به ارتش این کشور کمک کند که نیروهای روسی مستقر در خط مقدم را عقب براند.
ثبت دیدگاه