روستای گُلیار مهاباد از جمله روستاهای نادر در سطح کشور است که تمام اهالی واجد شرایط آن عضو صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر هستند و به نسبت جمعیت هم بیشترین مستمری بگیر را در این صندوق دارند.
صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در سال ۱۳۸۴ با مصوبه هیأت دولت و به منظور حمایت از روستاییان و عشایر و کشاورزان در ایران تأسیس شد تا این اقشار نیز زیرپوشش حمایتهای اجتماعی قرار گیرند.
این صندوق یکی از صندوقهای چهارگانه و زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و رویکرد آن ارائه خدمات بیمه اجتماعی بلندمدت به کشاورزان، روستاییان و عشایر در بخشهای مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت است.
استقبال مردم از صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در تمام مناطق کشور یکسان نیست اما چیزی که روستای گُلیار مهاباد را از سایر مناطق متمایز می کند این است که تمامی اهالی واجد شرایط آن که در سن ۱۸ تا ۵۰ سال قرار دارند، عضو این صندوق بیمه هستند.
۱۵ مهر روز روستا را بهانه ای برای تهیه گزارشی از روستا گُلیار قرار دادم و قبل از آماده شدن با مسوول یکی از کارگزاران صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در مهاباد هماهنگی کردم.
روستای گُلیار در ۱۵ کیلومتر جنوب مهاباد و مسیر جاده مهاباد – سردشت قرار دارد و یک جاده فرعی بعد از روستای عبدالله کُرده، از جاده اصلی جدا می شود و به سبب قرار گرفتن در ارتفاع، زیبایی خواصی دارد و ورودی روستا با تاکستان های انگور آراسته شده است.
گُلیار واژه ای کُردی و شامل ۲ بخش گل و یار است که شاید این نام هم بر گرفته از انبوه باغچه های گل محمدی که از قدیم در حاشیه این روستا قرار داشته، باشد و روستا همراه و همدم گل محمدی بوده است.
جمعی از اهالی روستا که تعدادی از آنان به تازگی به درجه بازنشستگی در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر رسیده بودند در مسجد روستا نشسته بودند و با آمدن بخشدار خلیفان به میان جمع، جلسه حالت رسمی تر پیدا کرد.
بنری نصب شده بر روی دیوار مسجد روستایی گُلیار از تصاویر و مشخصات کسانی که از صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر آذربایجان غربی بازنشسته شده بودند، خودنمایی می کرد و اهالی روستا در جستجوی نام خود و سایر اهالی روستا بودند.
در ابتدا امام جماعت روستا، مباحثی را در زمینه توصیه دین اسلام به کمک به همنوعان و اهمیت آینده و توشه انسان برای دوران پیری و قیامت بیان کرد که در واقع می خواست اهمیت موضوع بیمه و توجه به معیشت آینده را برای حاضران تشریح کند.
وی در لابلای صحبت هایش به موضع مشکلات روستا نیز اشاره کرد و گفت: روستای گُلیار از جمله روستاهای مهاباد است که با تنش آبی روبرو است و چشمه های تامین کننده آب شرب روستا بسیار کاهش پیدا کرده است.
مشکل دومی که امام جماعت روستا به آن پرداخت این بود که این روستا پوشش اینترنت ندارد و برخی اهالی آن بویژه جوانان به روستاهای اطراف و شهر مهاجرت کردند و همین امر باعث کاهش جمیعت روستا شده است.
مشکل جمع آوری زباله روستا و گازرسانی و بازسازی واحدهای مسکونی روستایی از جمله دیگر مشکلاتی بود که امام جماعت و برخی از اهالی روستا به آن اشاره کرد و صبوری بخش دار بخش خلیفان مهاباد نیز برای برطرف کردن آنها قول هایی داد و با چند مسوول ادارات مختلف هم به صورت تلفنی صحبت کرد.
کارگزار بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر در مهاباد نیز گفت: هم اکنون ۱۳۰ نفر در روستای گُلیار واجد شرایط این صندوق بیمه اجتماعی بوده که تمامی آنان بیمه هستند و علاوه بر آن ۱۳ نفر هم مستمری بگیر در این روستا داریم.
سید جمال آهمند افزود: این روستا به لحاظ عضویت در صندوق یکی از روستاهای نمونه کشور است که تمامی اهالی ۱۸ تا ۵۰ سال آن دارای بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر هستند.
در پایان حکم بازنشستگی تعدادی از اهالی روستا صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر قرائت و به آنان واگذار شد.
ثبت دیدگاه