پنجشنبه, ۱۷ آبان , ۱۴۰۳ Thursday, 7 November , 2024 ساعت ×
آغاز برداشت گندم در بخش سیلوانا
19 تیر 1397 - 14:52
شناسه : 4861
9

هر ساله در تیر ماه زارعان برداشت گندم را به عنوان مهم ترین فعالیت خود در سال زراعی می دانند، زارعان همواره برداشت محصول را مهم ترین مرحله در تولید می دانند.اینکه کشاورزان بدانند گندم را در چه زمانی و چگونه برداشت نمایند به نوعی بیانگر مدیریت صحیح در برداشت بهینه گندم به عنوان یکی […]

ارسال توسط :

هر ساله در تیر ماه زارعان برداشت گندم را به عنوان مهم ترین فعالیت خود در سال زراعی می دانند، زارعان همواره برداشت محصول را مهم ترین مرحله در تولید می دانند.اینکه کشاورزان بدانند گندم را در چه زمانی و چگونه برداشت نمایند به نوعی بیانگر مدیریت صحیح در برداشت بهینه گندم به عنوان یکی از محصولات استراتژیک است.
در ایام دور برداشت گندم به صورت سنتی و دستی با داس صورت میگرفت و بعداز برداشت به خرمنگاه های میبردند و بوسیله اسب و گاو از روی محصول رد میشدند تا بتوانند دانه های محصول را از خوشه های ان جدا کنند.
بعداز جدا کردن دانه ها محصول را به آسیاب های آبی میبردند و به آرد تبدیل میکردند تا یکسال از آن برای درست کردن و تهبه نان استفاده کنند.
اما با پیشرفت صنعت و آمدن دستگاه های مدرن و علفچین ها کار کشاورزان تسهیل شده است .اکنون با برداشت محصول مستقیما به مراکز جمع آوری گندم می روند و ان را به فروش میرسانند.
گلایه ای و مشکلی که اکثر کشاورزان داشتند نرخ تحویلی گندم بود که نسبت به سال گذشته افزایش چندانی نداشته است و جوابگوی خرج آنها نمی باشد.
بهترین زمان برداشت گندم وقتی است که رطوبت دانه بین ۱۳-۱۴ درصد باشد باشد و این درست زمانی است که در مزرعه، خوشه، ساقه و برگ ها به‌طور کامل طلایی‌رنگ شده‌اند که در اثر فشاردادن توسط ناخن بر روی آنها فرورفتگی ایجاد نمی‌شود و با فشاردادن توسط دندان به راحتی می‌شکنند. برداشت گندم قبل از رسیدگی کامل بوته باعث پایین آمدن عملکرد و کیفیت محصول می شود. دانه هایی که رشد کامل نکرده باشند چروکیده و سبک وزن بوده و مقدار نشاسته آنها پایین تر از حد معمول است. تاخیر در برداشت نیز باعث خشک شدن بیش از حد دانه ها شده و در نتیجه درصدی از دانه ها طی خرمنکوبی شکسته می شوند. رها کردن طولانی محصول رسیده در مزرعه باعث ریزش دانه، خوابیدگی بوته ها و افزایش خسارت پرندگان می شود. در حالت رسیدگی کامل کلش گندم زرد و خشک و دانه گندم نیمه سخت یا سخت است و هنگام پیچیدن ساقه به دور دست ساقه ها شکسته خواهند شد. در برداشت با کمباین اگر محصول خیلی زود یا خیلی دیر برداشت شود ممکن است به علت صدمه دیدگی یا تلفات دانه ها درآمد حاصله کاهش پیدا کند. چنانچه رطوبت محصول بالا باشد عمل جداسازی بخوبی انجام نشده و در صورتی که رطوبت دانه کم باشد، شکستگی دانه ها زیاد خواهد بود. وجود علف های هرز در مزرعه نیز مشکلات خاصی را در کار با کمباین ایجاد می کند. در صورتی که علف های هرز، سبز و مرطوب باشند، مقداری از بافت های سبزینه ای آنها وارد محصول شده و از کیفیت محصول کاسته و رطوبت دانه برداشتی افزایش می یابد. برداشت گندم باید به موقع صورت گیرد، برداشت زودتر یا دیرتر از موقع محصول، موجب کاسته شدن کیفیت آن می شود. برداشت زود هنگام محصول هم موجب پایین آمدن کیفیت گندم شده، وزن دانه ها تا زمان رسیدن دانه افزایش می یابد، ولی پس از آن رو به کاهش می گذارد. برداشت محصول با کمباین و میزان اُفت و ریزش آن به عواملی چون رطوبت دانه، درجه حرارت هوا، وضعیت مزرعه (تراکم)، نوع گیاه، ژنتیک بذر، خوابیدگی محصول، وضعیت قسمت های مختلف کمباین( نو یا فرسوده بودن آن) و تجربه راننده بستگی دارد.
بر اساس این گزارش، رعایت زمان و الگوی مناسب برداشت محصول و جلوگیری از تاخیر در برداشت گندم را می توان درکاهش ضایعات گندم تاثیرگذار دانست.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.