اثرات خشکیدگی ایران در سالهای اخیر ، گریبان بسیاری از شهرهای کشور را گرفته بهطوریکه در اثر کاهش برف و باران، افزایش دمای هوا، کشت محصولات آبدوست و استفاده از روشهای آبیاری سنتی و قدیمی سبب شده منابع آب سطحی و زیرزمینی بسیاری از استانها از جمله آذربایجان غربی کاهش چشمگیری داشته باشد؛ آذربایجان غربی که یکی از پر آبترین استانهای کشور بود مدتی است با بحران کمآبی مواجه شده و دشتهای استان وضعیت بحرانی دارد، تعدادی از چشمهها خشک و از مدار خارجشده اند ، حجم مخازن سدها خالی و رودخانهها در حال خشکشدن است و دومین دریاچه شور جهان در معرض نابودی کامل قرار گرفته است. در این بحران کمآبی، برداشت بیرویه از ذخایر آبی و حفر چاههای غیرمجاز نیز بر این مشکلات دامن زده است؛ خشکسالی علاوه بر کمبود منابع آب مشکلاتی ازجمله افزایش پدیده گردوغبار، تغییر اقلیم، از بین رفتن زیستبومهای طبیعی، نابودی محصولات کشاورزی و… را هم برای استان در پی داشته است.
مجید دستگاهی،مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی گفت: در ١٠سال اخیر تقریباً تمامی دشتها و شهرستانهای استان آذربایجان غربی به لحاظ کمآبی و وضعیت آبهای زیرزمینی جزو دشتهای ممنوعه یا حتی برخی دشتها ممنوعه بحرانی شدهاند و توسعه اراضی کشاورزی و به تبع آن صدور مجوز حفر چاه کشاورزی در استان طی دهه گذشته ممنوع بوده است.
دستگاهی درباره وضعیت و میزان حجم آب موجود در استان افزود: میزان بارش متوسط استان در سال آبی جاری از مهر تا خرداد ماه ١۴٠١ به میزان ٢٨٩.٢ میلیمتر و مدت مشابه سال آبی گذشته ٢٧٩.٨ میلیمتر و متوسط بلندمدت مشابه نیز ٣٣٧.۴ میلیمتر بوده است.
دستگاهی گفت: حجم آب ورودی از رودخانهها به دشتهای استان در سال آبی جاری از مهر سال گذشته لغایت اردیبهشتماه سال ١۴٠١ به میزان ٢٢٩۵ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به سال آبی گذشته ٠.٣ درصد افزایش و نسبت به متوسط بلندمدت ۴۶ درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی در ادامه افزود: با وجود اینکه بارندگیهای مناسب بهاره در برخی از حوضهها صورتگرفته و همچنین با توجه به مدیریت بهینه منابع و مصارف سدها، حجم ذخیره مخازن نسبت به سال آبی گذشته در تاریخ مشابه، ١٧ درصد افزایش یافته است.
دستگاهی افزود: با این حال در برخی سدها ازجمله سد مخزنی بارون به دلیل نبود بارندگیهای مناسب بهاره و نداشتن ورودی، حجم ذخیره مخزن کاهش زیادی داشته که به منظور تأمین مصارف شرب و کاهش حجم مصارف کشاورزی، اقداماتی برای مدیریت خشکسالی صورت گرفته است.
وی اضافه کرد: تنها موارد اضافهشده به اطلاعات قبلی موجود در سامانه این شرکت، مشترکان تخصیصگرفته برای برداشت مصارف صنعتی بوده که در قالب طرحهای صنعتی کمآبطلب موفق به اخذ مجوز حفر و بهرهبرداری از چاه شدهاند. این تعداد مشترکان تقریباً رقم اندک کمتر از ۵٠٠ مشترک بودهاند که با توجه به آمار بالای چاههای این استان، افزایش این تعداد مشترک عملا ناچیز بوده است.
دستگاهی درباره وضعیت دریاچه ارومیه نیز گفت: رهاسازی آب از سدهای حوضه دریاچه ارومیه از ابتدای سال آبی جاری برابر ۵۶٠ میلیون مترمکعب بوده که با توجه به بارندگیهای مناسب بهاره در حوضه سدهای بوکان و مهاباد حدود ١٢٠ درصد بیش از حجم ابلاغی در برنامه مدیریت منابع و مصارف (به میزان ٢۵۴ میلیون مترمکعب) بوده است.
وی در پایان گفت: همچنین حجم آب رهاسازیشده به دریاچه ارومیه از ابتدای سال آبی ٩٣-٩۴ به عنوان اولین سال شروع اجرای مصوبات ستاد احیاء دریاچه ارومیه تا سال آبی جاری با ٨٣ درصد افزایش نسبت به حجم ابلاغی در برنامه مدیریت منابع و مصارف برابر ۶ میلیون و ۳۳۶مترمکعب بوده است.
انتهای پیام/
ثبت دیدگاه