گرانیهای مداوم کالاهای اساسی موجب شده سختیهای بسیار زیادی بر مردم تحمیل شود. با توجه به در پیش بودن عید نوروز و ماه مبارک رمضان انتظار است دولت برنامه دقیقی دراینباره داشته باشد تا کمتر صفهای طولانیمدت شکل بگیرد یا درگیریهای ناخوشایند به دلیل خرید یک کالا به وجود آید.
در هفتههای اخیر فیلمهای متعددی از شهرهای مختلف کشور درباره گرانی، کمیابی و نایاب شدن برخی کالاها مانند مرغ، روغن، میوه و … منتشرشده است. ایجاد صفهای طولانی که بعضیاوقات به چند کیلومتر نیز میرسد موجب افزایش نارضایتی مردم شده است. در این فیلمها بعضاً درگیری و زدوخوردی نیز پیشآمده است. از سوی دیگر برخی از این کالاها جز سبد اصلی و مصرف عموم است و حذف آنها از سفره مردم تبعات جبرانناپذیری به همراه دارد.
به این مسئله باید شرایط اپیدمی کرونا را نیز اضافه کرد که تجمع، شلوغی و صفهای طولانی میتواند تهدید جدی برای سلامتی و بهداشت مردم باشد. بهویژه آنکه اکثریت افرادی که در این صفها حضور دارند از اقشار ضعیف جامعه هستند که از روی ناچاری مجبورند این سختیها را تحمل نمایند.
به همین دلیل بود که حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی با ابراز ناخرسندی از گرانیها و مشکلات معیشتی در ۱۵ اسفندماه فرموده بودند: این وضع در آستانه عید غصه بزرگی ایجاد کرده است. البته اجناس مانند میوهها فراوان است اما قیمتها بسیار بالا است که سود این قیمت بالا هم به جیب باغداران زحمتکش نمیرود بلکه نصیب دلالها و واسطههای سودجو میشود و ضرر آن به مردم میرسد.
نکته مهم این است که در بهمنماه ۱۳۹۹ تغییرات متوسط قیمت اقلام خوراکی منتخب برای گروههای مختلف خوراکی رخداده است. مطابق گزارش مرکز آمار در گروه لبنیات، تخممرغ و انواع روغن، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به روغن نباتی جامد با ۱۲,۴ درصد، روغن مایع با ۶٫۶ درصد و پنیر ایرانی پاستوریزه با ۵٫۳ درصد بوده است.
در گروه میوه و خشکبار نیز بیشترین افزایش قیمت مربوط به موز با ۳۳,۰ درصد، هندوانه با ۲۰٫۳ درصد و پرتقال با ۱۲٫۱ درصد افزایش نسبت به ماه قبل است. در گروه سبزیجات، بیشترین افزایش قیمت مربوط به خیار با ۴۷,۴ درصد، بادمجان با ۳۷٫۶ درصد و کدو سبز با ۳۱٫۷ درصد افزایش نسبت به ماه قبل است.
نکته مهم این است که تورم نقطهای در بهمنماه ۱۳۹۹ به عدد ۴۸,۲ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور بهطور میانگین ۴۸٫۲ درصد بیشتر از بهمن ۱۳۹۸ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. نرخ تورم نقطهای بهمنماه ۱۳۹۹ نیز در مقایسه با ماه قبل ۲,۰ واحد درصد افزایشیافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با افزایش ۶,۹ واحد درصدی به ۶۶٫۸ درصد رسیده است. بهعبارتیدیگر قیمت مواد خوراکی بهطور متوسط در بهمنماه امسال حدود ۶۷ درصد نسبت به بهمنماه سال قبل افزایش داشته است.
افزایش قیمت کالاها در حالی در ماه بهمن رخداده که این اتفاق در اسفندماه نیز ادامه یافته است. البته عباس تابش، رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان روز چهارشنبه ۱۳۹۹/۱۲/۱۳ در جمع خبرنگاران گفته بود: موضوع افزایش قیمت کالاها تا پایان سال منتفی است و این سازمان نیز هیچ بررسی قیمت جدیدی را در دستور کار ندارد.
افزایش قیمتها بهویژه با توجه به در پیش بودن عید نوروز و ماه مبارک رمضان مشکل و مصیبت بزرگی برای مردم ایجاد کرده است. ازاینرو رهبر انقلاب در سخنرانی که داشته با تأکید بر اینکه مسئولان باید مشکل معیشتی و گرانی را حل کنند گفتند: این مشکلات، همه راهحل دارد و بارها در جلسات متعدد این نکات را تذکر داده و راهحلهای موردنظر کارشناسان را به مسئولان گفتهایم.
ازاینرو ضرورت دارد تا مشکل گرانی و کمیابی کالاهای اساسی حل شود و مسئولان و مقامات اجرایی با برنامهریزی صحیح و مدیریت منطقی بازار این مسئله را به سرانجام برسانند. چراکه برخی از این کالاها هفتهها و ماههاست که با کمبود مواجه شدهاند. مثلاً کمبود روغن خوراکی مدتهاست که موجب سختی و مشقت مردم شده و وعدههای مکرر مسئولان نیز دردی را دوا نکرده است. کمبود روغن بهویژه نوع جامد آن در بازار از شهریور امسال شروع شد و همیشه نیز به دلایلی مانند تحریمها، احتکار توزیعکنندگان، عدم تخصیص ارز برای واردات و … اشارهشده است. اگرچه در مقطعی این مشکل حل شد اما دوباره بحثهایی مانند ضرورت ارائه کارت ملی برای خرید روغن یا اجبار برای گرفتن محصولات دیگر همراه با روغن مطرح شد.
اتفاقاً محمدکمال سودمند، رئیس اتحادیه بنکداران اهواز نیز با اشاره به وضعیت روغن خوراکی در آستانه عید نوروز در بازار اظهار کرد: شرایط ایجادشده در خصوص کمبود روغن، به دلیل عدم برنامهریزی دقیق در واردات اولیه و شاید سوءاستفاده برخی از شرکتهای بزرگ در توزیع نامناسب و ایجاد کمبود کاذب برای به فروش رساندن سایر کالاهای انباشته خود مانند تن ماهی و رب گوجه، به وجود آمده بود.
رئیس اتحادیه بنکداران اهواز گفت: در ماههای گذشته میلیاردها تومان تن ماهی و رب گوجه بهواسطه خرید روغن به مردم تحمیل شد.
با توجه به چنین شرایطی ضرورت دا رد دولت برنامه دقیقی برای کنترل قیمتها و توزیع کالاهای خوراکی تولیدی موردنیاز مردم داشته باشند. بدون شک اگر چنین اتفاقی رخ ندهد مردم در روزهای پایانی سال به دلیل گرانی کالاهای اساسی فشار مضاعفی را تحمل خواهند کرد. اتفاقی که موجب شده که سفرههای مردم کوچک و کوچکتر و رژیم غذایی مردم هم دستخوش تغییر فراوان شود.
ثبت دیدگاه